Tentoonstelling "Baudouin Oosterlynck. Entre l’œil et l’oreille"

Tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Doornik van 03/12/2022 tot 12/03/2023.

Verkenning van het klankenleven van het museum - Een blik op de collecties # 5

Het museum nodigt de geluidskunstenaar Baudouin Oosterlynck uit om het atrium van het museum over te nemen en de akoestiek te testen van deze bijzondere plaats, die oorspronkelijk door Victor Horta werd ontworpen om een beter zicht te geven op de kunstwerken.

Hoe kan het gehoor onze relatie vernieuwen met de ruimtes van het museum en de werken die er worden gepresenteerd? De installaties van Baudouin Oosterlynck, zoals À pro-peau n°2 dat in de grote centrale hal is ondergebracht, zijn evenzeer voor het oog als voor het oor bestemd. De kunstenaar is een bekwaam fabrikant van allerlei klanksculpturen en stelt ook een hele reeks luisterinstrumenten ter beschikking om de zintuigen te prikkelen van de toeschouwer-luisteraar, waarmee hij een intieme relatie opbouwt. De toeschouwer-luisteraar verbaast over het vreemde voorwerp in zijn / haar handen en over de ontdekking van een onverwacht scala aan klanken.

Baudouin Oosterlynck kan rekenen op internationale erkenning als één van de pioniers van de geluidskunst en navigeert daarbij tussen experimentele muziek en beeldende kunst. Sinds de jaren 1970 probeert hij het tumult van de wereld te onderbreken om trillingen, frequenties of weerkaatsingen aan het licht te brengen die tot dan toe verborgen of genegeerd waren. Naast dit werk is Baudouin Oosterlynck ook een fervent verzamelaar van brillen uit alle tijdperken. Ze worden in de tentoonstelling gepresenteerd naast verbazingwekkende akoestische prothesen. Ze accentueren de banden die in de tentoonstelling worden geweven tussen het visuele aspect en de klank om onze sensitieve waarneming van de wereld te verruimen.

Praktische informatie

  • Tentoonstelling van 03/12/2022 tot 12/03/2023
  • Museum voor Schone Kunsten, rue de l'Enclos Saint-Martin 3, 7500 Doornik
  • Openingstijden en prijzen beschikbaar op de officiële website van het Museum voor Schone Kunsten

Geluidsvoorstellingen op het programma!

Op de volgende woensdagen om 14.00 uur worden geluidsvoorstellingen georganiseerd door de slagwerkklassen van het conservatorium van Doornik:14 décembre 2022,

  • 18 januari 2023,
  • 15 februari 2023,
  • 8 maart 2023.

Vind het laatste nieuws van het Museum voor Schone Kunsten van Doornik op hun Facebook-pagina of hun officiële website.

MBA-Oosterlynck-1920x1080.jpg
Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.