Tentoonstelling « Het zotte geweld of Huiselijke zorgen »

Tentoonstelling in het museum voor Schone Kunsten van 02/04 tot 12/09/2021

Rik Wouters (1882-1916), vooral bekend om zijn schilderwerk, was ook een uitmundend beeldhouwer die het leven in al zijn facetten tot uitdrukking bracht. Met zijn vrouw Nel Deurinckx als model, zijn eeuwige muze en inspiratiebron, realiseerde de kunstenaar twee spectaculaire beelden met De dwaze maagd (1912) en De huiselijke zorgen (1913-1914). Dankzij de steun van de Belfius Kunstcollectie, worden deze beelden tentoongesteld in het grote atrium van sculpturen van het Museum voor Schone Kunsten in Doornik.

De twee bronzen werken, die vandaag beschouwd worden als belangrijke mijlpalen in de Belgische beeldhouwkunst van het begin van de 20e eeuw, onthullen twee momentopnamen of twee tegenstrijdige gevoelens van de menselijke natuur. Terwijl de beeldhouwer zich voor De dwaze maagd liet inspireren door de vrije dans van danslegende Isadora Duncan, belichaamde De huiselijke zorgen Nels gezicht en lichaam, met de armen gevouwen en in een meer intieme en gereserveerde houding.

In het verlengde van onze wens om de collectie van het museum met een frisse blik te bekijken, vullen verschillende werken uit alle periodes het werk van de grote Antwerpse kunstenaar aan. Tussen uiterlijk en innerlijk en van bacchanten tot meditatieve portretten, de presentatie van deze twee beelden is een gelegenheid om een kritische blik te werpen op de vele voorstellingen van vrouwen in de collecties.

Praktische informatie :

Vrouwenfiguren in de collecties van het Museum voor Schone Kunsten van Doornik.
Naar aanleiding van de uitzonderlijke bruikleen van beeldhouwwerken van Rik Wouters uit de Belfius Kunstcollectie.

Museum voor schone Kunsten, Enclos Saint Martin, 3 – 7500 Tournai
Reservering online verplicht : mba.tournai.be/reservation

Visuel_Rik Wouters.jpg
Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.