Tentoonstelling « Raffaella Crispino. Open field »

Tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Doornik, in het kader van het Europese festival "Europalia Treinen & Sporen" - 29/01/2022 tot 18/09/2022

Het Museum voor Schone Kunsten van Doornik is het enige museum dat door architect Victor Horta werd ontworpen en zal over twee jaar een belangrijke renovatie- en uitbreidingsfase ondergaan.

In afwachting van de werkzaamheden in 2024 stellen de curatoren voor om de collecties afwisselend tentoon te stellen en hedendaagse auteurs of kunstenaars uit te nodigen om de ruimtes in te nemen en zo een nieuwe geschiedenis van het museum te creëren.

In deze context en ter gelegenheid van het EUROPALIA TRAINS & TRACKS festival gewijd aan de trein, een uitvinding die de moderne maatschappij heeft gevormd, hebben EUROPALIA en het Museum voor Schone Kunsten de krachten gebundeld om de Italiaanse kunstenares Raffaella Crispino uit te nodigen. Zij zal de collectie ter discussie stellen en een project ontwikkelen rond De troonsafstand van Keizer Karel, een monumentaal doek van de kunstenaar Louis Gallait die in het midden van de 19e eeuw per trein door België en Duitsland reisde.

Het schilderij verwijst naar een van de eerste gemondialiseerde rijken en is niet alleen een spoorwegreis, maar ook een gelegenheid om actuele onderwerpen aan de orde te stellen die de kunstenaar na aan het hart liggen, zoals globalisering en kolonialisme.

Aan de hand van video's en installaties die speciaal voor de tentoonstelling werden gemaakt, biedt Raffaella Crispino ook een nieuwe kijk op de architectuur van het museum. Ze laat zich vrij inspireren door de geest van de plek en beschouwt het centrale atrium van Horta als de grote serre van een botanische tuin.

De kunstenares neemt de bezoeker mee op een reis van historische verwijzingen tot vrije en poëtische associaties, verweven met tal van verhalen over zaden, planten en heksen. Naar aanleiding van de creaties van de kunstenares hebben de conservatoren van het museum een reeks werken uit de collecties geselecteerd die het parcours doorkruisen, steeds met dezelfde wens om het museumerfgoed te verankeren in de wereld van vandaag...

Praktische informatie

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het festival EUROPALIA TRAINS & TRACKS en maakt deel uit van het Utopia-programma, de zesde thematische editie van Lille 3000.
Met de steun van de Stad Doornik, de Federatie Wallonië-Brussel, de Botanische Tuin van Meise, de Royal Botanical Gardens of Kew (Verenigd Koninkrijk) en de steenfabriek Ploegsteert.

Visuel_Open Field (1).jpg
icon

4

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.