5 ideeën voor een culturele uitstap in Doornik !

  • PRIVE GIDS OP « RENDEZ-VOUS » [nieuw]

Een privé-gids voor de eigen « sociale bubbel » ! Deze formule is speciaal ontworpen voor deze zomer 2020 : een nieuwe manier om de historische stad op een gepersonnaliseerde manier leren kennen.

De stadsgidsen staan deze zomer klaar om u « op rendez-vous » hun stad voor te stellen !

Vier thema’s zijn mogelijk in het Nederlands :

  1. Doornik « 2000 jaar geschiedenis »
  2. Doornik, twee maal UNESCO
  3. Doornik, Stad aan de Schelde !
  4. Doornik, blik in de lucht.

Van 1 juli tot en met 31 augustus, elke dag om 10u, 11u30, 14u30 of 16u., bestemd voor personen uit dezelfde familie of sociale bubbel (15 personen maximum, of variërend volgens de voorschriften). De bezoeken zijn in open lucht, alleen « UNESCO » neemt ook een passage in de kathedraal mee.

Reserveren is uiteraard noodzakelijk, maar kan « last minute » : tot 17 uur voor het bezoek van de volgende dag. Telefonisch op 069 22 20 45. Prijs : forfait van 45 € voor 1 uur.

Dragen van het mondmasker is verplicht tot nader order, voor personen vanaf 12 jaar.

  • ONZE-LIEVE-VROUW KATHEDRAAL : 20 JAAR UNESCO !

Majestueus, impressionnant, grandioos, monumentaal… vele adjectieven zijn toepasselijk om de grandeur van dit middeleeuwse bouwwerk te beschrijven. De stad Doornik wordt vaak vermeld als de Stad van de Vijf klokkentorens en vierhonderd klokken »*, wat verwijst naar de torens die boven de dwarsbeuk uittorenen en de symbolische waarde van dit erfgoed voor de stad aantoont.

Nadat de torens vele jaren verscholen zaten achter stellingen wegens renovatiewerken, is het bouwwerk nu opnieuw helemaal zichtbaar en bepaalt ze weer de skyline van de stad. Wist je dat de kathedraal dit jaar haar 20e verjaardag viert van de erkenning als UNESCO werelderfgoed ? Een festief programma werd voorbereid, maar is uitgesteld naar 2021…

*La Ville de « Cinq clochers et quatre cents cloches ». Dit is echter een woordspeling gebaseerd op een foutieve interpretatie van « Cinq clochers, quatre sans cloches », wat in het Frans hetzelfde klinkt maar betekent : « Vijf Klokkentorens, waarvan vier zonder klokken ».

Film de la Pierre au Ciel-vignette.jpg

Notre-Dame kathedraal > Elke dag open van 9 tot 18 uur.

De Schatkamer is toegankelijk, tot maximum 10 personen tegelijk. De kleinste ruimtes zijn tijdelijk ontoegankelijk > Elke dag van 10 tot 17 uur. Maandagvoormiddag gesloten.

  • TOURNAI INSOLITE [nieuw]

Dit plan is gratis te verkrijgen in de dienst voor toerisme. Net iets anders dan een gewone stadswandeling, want ze neemt je mee naar de onbekende hoekjes van de stad, en onthult zo stukjes geschiedenis en efgoed die je anders nooit zou ontdekken.

Plan insolite

In spelvorm word je aangemoedigd om te observeren en nieuwsgierig te zijn. Een ludieke activiteit, die je in alle autonomie en op elk moment van het jaar een plezante namiddag zal bezorgen.

  • MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN

EXPOSITIE "PLIS", LA SUITE...

Als vervolg van de vroegtijdig beëindigde tentoonstelling « PLIS. Art & textile », stelt het museum voor Schone Kunsten gedurende deze zomer een aangepaste opstelling voor, rond het thema PLI, « plooi », in de schilderkunst. Ontdek de fundamentele rol van textiel en draperingen in de kunst : van het beeld uit de antieke periode, tot het portret uit de barokperiode, Dankzij de kunst van het draperen krijgen tweedimentionele werken een derde dimentie, en veranderen vlakken in volumes. Dat is net wat de plooi zo fascinerend maakt! Het is ook de gelegeneheid om de meesterwerken van de vaste collectie te ontdekken : Claude Monet, Edouard Manet, George Seurat, Constantin Meunier, Félicien Rops, Rogier Van der Weyden, etc… En om de architectuur van art nouveau meester Victor Horta te bewonderen.

Manet-Beaux-Arts.jpg

Reserveer je bezoek via mba.tournai.be/reservation

« WIST JE DAT ? » op zaterdag in het museum : dat kleine extraatje voor je museumbezoek [nieuw]

Houd je van een woordje uitleg bij je museumbezoek ? Net dat tikkeltje meer dat je toelaat om een kunstwerk of een facet uit de geschiedenis te begrijpen? Dan moet je deze zomer op zaterdagnamiddag zeker een museum in Doornik meepikken. Elke zaterdag, tussen 15u en 17u zal in de zes Doornikse musea een gids ter beschikking zijn. Je zal hem of haar herkennen aan zijn badge « Wist-je-dat ? » en hij of zij zal je met plezier de hoogtepunten van het museum aanwijzen en helpen interpreteren.

Waar ? Museum voor Schone Kunsten, Museum voor Natuurgeschiedenis, Museum voor Militaire Geschiedenis, Museum voor Folklore, TAMAT – centrum voor tapijtweefkunst.

Wanneer ? Elke zaterdag in juli en augustus, van 15u tot 17u.

Gratis. Inbegrepen bij de toegang van het museum.

  • INTERPRETATIEPARCOURS » IN HET CENTRUM VAN DOORNIK

Dit parcours is gemarkeerd aan de hand van interpretatieborden en bronzen beeldjes die de historische personnages en beroepen illustrereren die de stad haar rijkdom heeft bezorgd. Verken de stad en haar twee monumenten erkend als UNESCO : het belfort en de kathedraal, de Grote Markt, de kades van de Schelde,… neem de tijd om te pauzeren aan één van de vele terrasjes die je in de binnenstad zal tegenkomen.

visite guidée quais

Kaart te koop aan het onthaal van de dienst voor toerisme voor de prijs van €2.

Office du Tourisme de Tournai

Contact

Place Paul-Emile Janson
1

Telefoon +3269222045

Email

Website

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.