Paasvakantie - De top 5 culturele activiteiten in Doornik!

Ontdek de culturele rijkdom van de Stad van de 5 klokkentorens!

Twee weken vrij met Pasen? Waarom profiteert u niet van deze tijd om de musea van Doornik te bezoeken?

Deze culturele plaatsen verbergen echte schatten en meesterwerken!

TOP 5 activiteiten

Onze Museum voor Schone Kunsten en de tentoonstelling " Het zotte geweld of Huiselijke zorgen "

Dit is het enige museum dat ooit door de architect Victor Horta (1907-1928) is ontworpen. Het werd oorspronkelijk ontworpen in de vorm van een "schildpad" en vormt een intrigerend voorbeeld van de overgang tussen de art nouveau en de modernistische "art deco". Het museum was zijn tijd vooruit (ingehuldigd in 1928, hoewel de eerste ontwerpen dateren van 1907) en is zonder twijfel één van de eerste prototypes van een "modern" museum ter wereld.

Het museum voor Schone Kunsten beschikt over een verzameling moderne kunstwerken van de Brusselse mecenas Henri Van Custem en bezit de enige twee in België tentoongestelde werken van Manet.

De tentoongestelde schilderijen en beeldhouwwerken gaan van de Vlaamse primitieven (Campin, de la Pasture, Bruegel, enz.) tot hedendaagse kunstenaars. De 17de en 18de eeuw worden vertegenwoordigd door Rubens, Jordaens, Snyders, Watteau...

Ook impressionistische kunstwerken zijn er te bewonderen dankzij de werken van Manet, Monet, Seurat en Van Gogh. Een belangrijke plaats wordt gegeven aan Belgische kunstenaars (Ensor, Claus, de Braekeleer, enz.) en kunstenaars uit Doornik (Rogier de la Pasture, Gallait, Pion, Dumoulin, enz.).

Ik boek mijn beozoek aan het museum voor Schone Kunsten

Ik ontdek de tentoonstelling "Het zotte geweld of Huiselijke zorgen" (NEW)

Visu_TOP5 culture1.jpg

"Doornik, Koninklijke stad. Merovingische routes" (alleen in het Frans)

In het Archeologiemuseum is deze tentoonstelling gewijd aan de Merovingische dynastie. Aan de hand van de geschiedenis van drie Merovingische koningen die in Doornik leefden (Merovee, Childerik en Clovis), toont deze expo de gebruiken aan het hof, de rol van de vrouw en de ambachten in de stad. Ook het lot van de schat van Childeric komt aan bod, evenals de laatste onthullingen over deze ontdekking. De tentoonstelling heeft een uitgesproken archeologisch-wetenschappelijke waarde en is een aanrader voor gepassioneerden. Het publiek zal kennis kunnen maken met uitzonderlijke historische stukken en talrijke reconstructies die de ambachtelijke technieken of de kleding illustreren.

Opgelet: de tentoonstelling is enkel in het Frans. Het is mogelijk om de tentoonstelling met Nederlandstalige gids te bezoeken : via de formule “privé gids op afspraak”.

Ik boek mijn beozoek aan het Archeologiemuseum

Ik ontdek de video van de expo, gemaakt door Visit Tournai

Ik eindig mijn bezoek aan de tentoonstelling het circuit "Merovingische sporen in Doornik"

Visu_TOP5 culture3.jpg

Het museum voor militaire Geschiedenis en de expo "1944 - Doornik, een bevrijde maar geruïneerde stad "

Het museum voor militaire geschiedenis is het vertrekpunt voor de liefhebbers van de oorlogsgeschiedenis. De interessante tentoonstelling « 1944 – Doornik, een bevrijde maar geruïneerde stad », illustreert de vreugde van de stad die bevrijd werd van de Duitse bezetting, in contrast met het verdriet dat bijna alles vernield was…

Tot en met 31/05/2022.

Ik boek mijn bezoek aan het museum voor militaire Geschiedenis

Visu_TOP5 culture4.jpg

TAMAT, museum van tapijt en weefkunst

Gelegen in een prachtig neoklassiek herenhuis, bezit het Museum voor Wandtapijten van de stad Doornik (TAMAT) een rijke collectie van meer dan 250 werken uit zes eeuwen textielkunst, van oude wandtapijten uit de 15e eeuw - opmerkelijk erfgoed van Doornik - over de naoorlogse beweging "Forces Murales" tot hedendaagse werken.

Ik boek mijn bezoek aan de TAMAT

Ik ontdek de huidige tentoonstellingen in de TAMAT

Visu_TOP5 culture5.jpg

« Een bezoek met privé-gids « op afspraak » » (momenteel onbeschikbaar)

Reserveer een gids voor je bubbel op afspraak en laat je rondleiden in de geheimen van Doornik : binnen in één van onze musea, of buiten volgens een thema naar keuze :

  • 2000 jaar geschiedenis in de Doornikse steegjes
  • Tour UNESCO
  • De Schelde doorheen de geschiedenis
  • Anders bekeken : met de neus in de lucht

Gidsbeurten in de stad en in de musea zijn toegelaten voor maximum 3 personen plus de gids.*

Nederlandstalige gidsen staan klaar om de Nederlandstalige bezoeker te ontvangen !

Speciaal tarief voor 1 uur : 43 € ! (69 € voor 2 uren). Ter plaatse te betalen voor het bezoek, in de dienst voor toerisme.

Reserveer je gids vooraf (tot ten laatste de avond voordien 17 uur) telefonisch bij de dienst voor toerisme : 069 22 20 45. Alle andere thema's die in onze brochure voor groepen staan, zijn ook op aanvraag verkrijgbaar.

Respecteren van de afstand en het dragen van mondmasker blijven verplicht.

*Onder voorbehoud van wijzigingen in de regelgeving in het kader van de sanitaire crisis.

Visu_TOP5 culture2.jpg

Goed om te weten ...

Heb je een Museumpas ?

Nieuw : sinds 1 maart 2021 nemen vijf Doornikse musea deel aan het nationale project Museumpas. Vanaf nu geeft deze pas dus ook toegang tot het Museum voor Schone Kunsten, Museum voor Natuurgeschiedenis, TAMAT, Marionettencentrum en MuFim (opgelet: MuFim is gesloten wegens werkzaamheden tot half juni).

Vignette_museum pass.jpg

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.