TOP 5 culturele activiteiten in de zomer

Ontdek de culturele rijkdom van de Stad van de 5 Klokkentorens!

1.Rondleiding "Kathedraal Unesco"

Tijdens deze rondleiding gewijd aan deze kathedraal die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, vertelt je gids over de gebouwen die op dezelfde plek bestonden, voordat hij dit majestueuze gebouw betreedt. U zult het prachtige romaanse schip en het transept ontdekken. De gids zal ook commentaar geven op het indrukwekkende gotische koor in restauratie en zal informatie geven over de volgende fasen van de renovatie...

Aan het einde van deze rondleiding heeft onze UNESCO-kathedraal geen geheimen meer voor u !

  • 2de zaterdag van de maand om 15.00uur
  • Geleid bezoek in FR en NL
  • Duur : 1u30
  • Afspraak op Dienst voor Toerisme (place Paul-Emile Janson 1, 7500 Doornik)
  • 5€/persoon (gratis voor kinderen onder 6 )
  • Geen voorafgaande reservering

Ik reserveer mijn rondleiding op zaterdag 09/07/2022

Ik reserveer mijn rondleiding op zaterdag 13/08/2022

Visu_NEWS_cathedrale(3).jpg


2.Onze Museum voor Schone Kunsten en de tentoonstelling "Raffaella Crispino. Open Field "

Dit is het enige museum dat ooit door de architect Victor Horta (1907-1928) is ontworpen. Het werd oorspronkelijk ontworpen in de vorm van een "schildpad" en vormt een intrigerend voorbeeld van de overgang tussen de art nouveau en de modernistische "art deco". Het museum was zijn tijd vooruit (ingehuldigd in 1928, hoewel de eerste ontwerpen dateren van 1907) en is zonder twijfel één van de eerste prototypes van een "modern" museum ter wereld.

Het museum voor Schone Kunsten beschikt over een verzameling moderne kunstwerken van de Brusselse mecenas Henri Van Custem en bezit de enige twee in België tentoongestelde werken van Manet.

In afwachting van de werkzaamheden in 2024 stellen de curatoren voor om de collecties afwisselend tentoon te stellen en hedendaagse auteurs of kunstenaars uit te nodigen om de ruimtes in te nemen en zo een nieuwe geschiedenis van het museum te creëren. In deze context en ter gelegenheid van het EUROPALIA TRAINS & TRACKS festival gewijd aan de trein, een uitvinding die de moderne maatschappij heeft gevormd, hebben EUROPALIA en het Museum voor Schone Kunsten de krachten gebundeld om de Italiaanse kunstenares Raffaella Crispino uit te nodigen. Zij zal de collectie ter discussie stellen en een project ontwikkelen rond De troonsafstand van Keizer Karel, een monumentaal doek van de kunstenaar Louis Gallait die in het midden van de 19e eeuw per trein door België en Duitsland reisde.

Ik ontdek de tentoonstelling "Raffaella Crispino. Open Field"

Ik reserveer mijn rondleiding op zondag 03/07/2022

Ik reserveer mijn rondleiding op zondag 07/08/2022

MBA.jpg


3.Het museum voor militaire Geschiedenis en zijn nieuwe tentoonstellingsruimte

Het museum zal een nieuwe tentoonstellingsruimte openen die gewijd is aan zware voorwerpen die 22 jaar lang niet te zien waren en die aanvankelijk in de Henry VIII toren geborgen lagen, of die sindsdien zijn verworven: reuzengranaten, luchtbommen, stukken luchtafweergeschut, en de verbrandingskamer van een V2-raket die op 25 september 1944 is neergekomen.

Ik ontdek het Museum van Militaire Geschiedenis

Officiële website van het museum.

MHM.jpg


4.« INTERSECTIONS #2 BORDER », Triënnale voor hedendaagse kunst

Van 18 juni tot 11 september trekt de BORDER-triënnale voor hedendaagse kunst door de straten van Doornik voor een stadswandeling om een zeventigtal vlaggen te ontdekken van kunstenaars uit de collectie Grand Large-Territoire de la pensée en vier tentoonstellingen in TAMAT, het Musée de Folklore et des Imaginaires, het Museum voor Schone Kunsten en op een plek die zelden open is voor het publiek: het art-decogebouw Le Carillon, op de Grote Markt.

Naarmate de tentoonstelling vordert, groeit de betekenis van de term BORDER (grens), soms intiem, soms politiek. Het roept vragen op: hoe stellen we ons een grens voor? Een stippellijn op een kaart? Een wegwijzer? Een deur, een muur, prikkeldraad... Hoe dik is het? Is het doorzichtig of ondoorzichtig? Nodigt het uit om over te steken of is het een obstakel? Naast de fysieke voorstellingen is BORDER ook een duik in de menselijke ervaring van grenzen, de grenzen die we in ons dragen, de verhalen van ballingschap en migratie in heden en verleden.

Ik ontdek de BORDER-triënnale voor hedendaagse kunst.

Border.jpg


5."Tournai gourmande" & "Time 4 Beer"- Gastronomische cultuur

Houdt u van zoete en hartige lekkernijen en streekbieren? Ontdek onze kaart "Tournai gourmande" en onze brochure "Time 4 Beer", gratis verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme! Deze folders beschrijven onze beste mondproducten (kaas, chocolade, vruchtensappen, bier, enz.), locale specialiteiten (faluches, wafels met bruine suiker, palets de Dame, Clovis-taart), en op onze culinaire tradities (Verloren Maandag). U vindt er ook talrijke producenten en gespecialiseerde winkels die het beste van de streekproductie zullen voorstellen.

Ik ontdek het "Tournai gourmande" plan.

Ik ontdek de "Time 4 Beer" brochure.

Bières.jpg

Visuel_VG Cathédrale 2022.jpg
icon

5

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.