MuFIm, Folklore museum

Hoe meer het Folklore Museum Doorniks wordt, hoe universeler ze wordt

In een intimistische sfeer met vilten interieur evoceert het museum in de 23 expositiezalen (1240 m²) karakteristieke aspecten uit het Doornikse leven en haar omliggende dorpen en dit gaande van 1800 tot heden.

In het museum zullen jullie het atelier van de kousenmaker ontdekken die kousen maakte in katoen en onder de gloed van een olielamp werkte en dit alles gebeurde naast een glazen bol gevuld met water die diende als vergrootglas en het licht deed uitdeinen. Jullie zullen er ook het oudste frietkot ontdekken uit België, een gedeelte gewijd aan het eenzame lot van de verlaten weeskinderen, een sobere corbillard die ongeduldig wacht om opnieuw op weg te gaan met het paard, een empêche-pipi( een oude urinoirconstructie voor mannen) in een verlaten hoek …

Zijn eigen gevoeligheid ontwikkelen

De werken van plastische kunstenaars uit de 20e eeuw zijn her en der verspreid om onze blik te verscherpen en bij te stellen en ons tot nadenken aan te zetten.
Het museum dient doorlopen te worden, bewonderd te worden en bevraagd. De rijke en overvloedige collecties objecten of oorspronkelijke documenten roepen het begin van een verhaal op dat door de toeschouwer verdergezet dient te worden, ingekleurd volgens zijn of haar eigen gevoeligheid en verbeeldingskracht. Sporen en getuigenissen uit het verleden ; deze elementen werden uitgepikt voor hun waarden, hun bijzonderheden of doodgewoonweg omdat ze leuk zijn om naar te kijken.

Facsimile van het reliëfplan in opdracht van Lodewijk de XIVe

Om te weten te komen hoe Doornik er uitzag in de periode van Lodewijk de XIVe, in 1701, moet je naar de laatste verdieping gaan om het grote reliëfplan te ontdekken. Met behulp van het tablet kan je de zoekmotoren in gang zetten om diverse emblematische gebouwen in de schijnwerpers te plaatsen.

Terugkeren in de tijd om de wereld van vandaag beter te begrijpen

Hier reis je terug in de tijd om beter de hedendaagse maatschappij en wereld te begrijpen. Jullie ontdekken er de gewoontes uit het dagelijkse leven en jullie zullen van verbazing naar verrassing worden gevoerd.
Het bezoek bestaat uit een intieme ontmoeting met Doornik die je haar geheimen toefluistert, haar teleurstellingen vertelt, haar dromen en wensen met je deelt… Het lokale leven krijgt zo een universele dimensie.

De bezoekersgids binnenkort beschikbaar

Wenst u meer weten over de verschillende exporuimtes van het museum ? Verkocht voor € 8 is de niewe "bezoekersgids" de essentiële tool om je bezoek compleet te maken!

Het bevat interessante uitleg en taalrijke anekdotes over de verschillende gelijkvloerse ruimtes.

U kunt deze gids ook lenen tijdens uw bezoek tegen een borg.

>>> Binnenkort beschikbaar in NL en EN !

Meer informatie op de officiële website van het museum

Visuel_MuFIM_plan relief3.jpg
icon

3

Openingstijden

Van 01/04 tot 31/10
Elke dag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

Van 01/11 tot 30/03
Elke dag van 9.30 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Gesloten op dinsdag. Ook op zondag'smorgens tijdens winter.

Prijzen (vanaf 01.01.2023)

  • 4€: individuele volwassenen (ouder dan 18 jaar)
  • 3€ : 6-18 jaar, studenten (buiten Doornik), senioren, handypass, groepen, jeugdbewegingen, speelpleinen, internaten, erkende jeugdorganisaties
  • 2€ : scholen buiten de Federatie Wallonië-Brussel
  • 1,25€ : Artikel 27
  • Gratis: kinderen jonger dan 6 jaar, schoolgroepen van de Federatie Wallonië-Brussel, leraren, pers, individuele studenten (hoger onderwijs) van de entiteit Doornik, verenigingen verbonden aan de musea

Goed om te weten : de musea zijn GRATIS voor iedereen op de eerste zondag van elke maand!

Contact

Folkloremuseum
réduit des Sion, 36
7500 Tournai

Telefoon 0032 69 22 40 69

Email

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.