Doornik, een feestelijke stad

Er zijn veel volksgebeurtenissen en festiviteiten die het leven van de Doornikenaren bepalen. Tussen de traditie met Verloren Maandag, de viering met de Garden Party of de cultuur met Kunst in de Stad, heeft u een ruime keuze uit de evenementen van Doornik!

La Caravane vanne

VERLOREN MAANDAG

Voor Doornikenaren is dit een bijzonder feest dat ze met familie en vrienden vieren. Na het bakken van de ‘Billets des Rois’, maken de koning, de zot, de schenker en de andere rollen zich klaar voor het feest waarbij het gerecht (typisch voor Lundi Perdu) met konijn en een Doornikse salade geserveerd wordt.

TOURNAI RAMDAM FESTIVAL

Een filmfestival met internationale bekendheid. Op het programma staan : films die de samenleving van gisteren, vandaag, hier en elders, weerspiegelen. De ‘Naiade’ is naam van de trofee die uitgereikt wordt aan de winnaar van het festival. De trofee is een miniatuur van het standbeeld met de naakte dame, gemaakt door de Doornikse beeldhouwer George Grard. In die tijd choqueerde dit beeld de inwoners van Doornik.

TOURNAI JAZZ FESTIVAL

Het doel van dit festival is om aan een zo breed mogelijk publiek, de Jazz cultuur (in al zijn vormen) te laten ontdekken. Er worden Jazz workshops aangeboden aan zowel kinderen als volwassenen.

CARNAVAL VAN DOORNIK

Dit wordt gehouden op de 3de zaterdag voor Pasen. Meer dan 200 verenigingen komen hiervoor samen. Die dag worden er ‘pichous’, een soort broodjes, vanaf de top van het belfort naar beneden gegooid, wordt de koning gecremeerd en staat er een bal op het programma. Hieraan voorafgaand vind er een interactief spektakel plaats, uitgevoerd door lokale artiesten.

Repas Lundi perdu
icon

3

BLOEMENMARKT

Deze gaat terug tot in 1825. Op goede vrijdag wordt er jaarlijks een bloemenmarkt georganiseerd om het einde van de winter en het begin van de lente te vieren. Meer dan honderd tuiniers zijn aanwezig op de bloemenmarkt. Deze traditie ligt de Doornikenaars nauw aan het hart, en trekt jaarlijks een groot publiek aan van zowel Picardisch Wallonië als van het Noorden van Frankrijk.

MARCHE À BÂTON

Op Paasmaandag maken de Doornikenaars en de bezoekers aan de stad een wandeling naar de top van de Mont Saint-Aubert (147 m), waar ze kunnen genieten van een prachtig zicht op Doornik en de omliggende steden.

L’ACCORDÉON MOI J’AIME

Elk jaar op Hemelvaart vullen accordeonklanken de Doornikse steegjes en pleintjes: van de kathedraal tot aan de Schelde. In de bars en op de straten spelen groepjes verschillende stijlen zoals jazz, rock, folk,… Dit resulteert in een feestelijke sfeer doorheen de stad en trekt alle generaties aan.

DOORNIKSE FEESTEN

Doornik feest op Hemelvaart ! Op het programma staan een reeks concerten van verschillende genres (dus voor elk wat wils). Ook wordt er een dag georganiseerd specifiek voor kinderen. Het is een jaarlijkse festiviteit die de stad van de vijf klokkentorens (Doornik) helemaal opfleurt.

Bières locales (2)
icon

3

GARDEN PARTY

Doornik nodigt u uit voor een ‘zwart, geel, rode’ dag ter gelegenheid van de Belgische nationale feestdag. Er wordt een groot tuinfeest gehouden in het stadspark, waarbij Belgische producten aangeboden worden door lokale handelaars, er is achtergrondmuziek en er worden activiteiten voor gezinnen georganiseerd zoals dansdemonstraties en een make-up atelier. Er is ook een trampoline voorzien en je kan een ritje met een pony en een trein maken. De dag eindigt met een groot vuurwerk dat afgeschoten wordt vanuit het park.

TOURNAI-LES-BAINS

Aan de rand van de Schelde wordt een 1000 m² grote zandbank aangelegd. Deze wordt voorzien van ligstoelen en opblaasbare kastelen. Er worden concerten gegeven en er worden sportactiviteiten, workshops, activiteiten voor kinderen en volwassen voorzien.

LES RENCONTRES INATTENDUES

Festival van muziek en filosiefie, in en rond het uitzonderlijke erfgoed met in het bijzonder de kathedraal van Doornik. Er wordt de nadruk gelegd op ontmoeting, tolerantie en openheid voor andere culturen.

400 KLOKKEN

Tijdens het weekend kan je het erfgoed, dit jaar in kader van het thema ‘waterwegen, van aarde en ijzer’, gratis ontdekken. Op zondagochtend vertrekt voor de 925ste keer de grote optocht/processie doorheen de straten van Doornik. Hierbij worden relieken, standbeelden en religieuze kunstwerken door de gelovigen die aan de optocht deelnemen, gedragen. De grote optocht werd in 1092 gestart om God te danken dat die de stad heeft gered van de pest.. In de namiddag trekken reuzen, praalwagens en diverse folkloristische groepen door de stad. Op maandag is er de jaarlijkse braderie in het centrum van de stad.

KUNST IN DE STAD

Jaarlijks in de maand oktober, wordt de stad doornik en omstreken overspoeld door kunst ! Afbeeldingen, foto’s, sculpturen, keramiek, designartikelen, textiel,… worden tentoon gesteld. De tentoonstellingen zijn gratis toegankelijk en vinden plaats op diverse podia, in kunstgalerijen, in privéwoningen, op ongewone plaatsen of op de hoek van de straat. Op die manier wordt aan de bezoekers een groot panorama aan hedendaagse kunt voorgesteld. Gedurende het gehele evenement geniet het publiek van talloze activiteiten zoals een ontmoeting met de kunstenaars, excursies, workshops, geleide bezoeken,…

DOORNIK IN DE WINTER

Dit omvat kerstmarkten, kersttaferelen in het Museum van de Marionettenkunst, concerten, entertainment,…

400 Cloches (3)
Om te zien

Om te zien

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.