Van de 15e tot de 18e eeuw werd Doornikse wandtapijten internationaal bekend. De ateliers van de stad hebben prestigieuze historische wandtapijten gemaakt, die vandaag nog steeds in de grootste musea te zien zijn. Sinds deze gouden eeuw heeft Doornik de traditie van tapijtweverij met hedendaagse werken bestendigd.

Met de brochure "Van naald tot draad" kunt u terug in de tijd gaan en de rijke textielgeschiedenis van Doornik ontdekken!

TAMAT

Dit museum werd opgericht in 1990 en is ondergebracht in een neoklassiek herenhuis. Het bevat permanente verzamelingen met onder meer prestigieuze oude wandtapijten uit de 15de en 16de eeuw, die de parels van het museum en van de tapijtkunst vormen uit het Doornik van die tijd.

Daarnaast zijn er ook modernere werken te vinden, waaronder die van Bubrunfaut, Somville en Deltour. Deze leden van het collectief "Forces Murales" bliezen de tapijtkunst nieuw leven in. Op de laatste verdieping kunt u kennis maken met de gewaagde en verrassende pogingen van een aantal hedendaagse ontwerpers.

TAMAT

Het museum herbergt het TAMAT (centrum voor tapijtweverij, muurkunsten en textielkunsten van de Federatie Wallonië-Brussel) dat instaat voor de bescherming en het behoud van het tapijt- en textielerfgoed uit de verzamelingen van de stad Doornik, de provincie Henegouwen en de Federatie Wallonië-Brussel. Er bevindt zich in het museum ook een restauratieatelier.

TAMAT-CRECIT
Om te zien

Om te zien

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.