Natuurhistorisch museum en Vivarium

Gesticht in 1828 onder de Hollandse periode, opent dit eerste museum van het land haar deuren voor het grote publiek in 1829. In 1839 installeert het museum zich in een galerij en een vierkantvormige zaal ontworpen door de architect Bruno Renard. Dit museum bevindt zich vandaag nog op haar actuele en oorspronkelijke plaats waar de oude brouwerij van het Saint-Martin abdij vroeger was gehuisvest. Tijdens haar uitbreiding en verbouwing, officieel geopend in juni 2001, heeft men gewaakt om de scenografie te behouden van het curiositeitenkabinet « cabinet des curiosités »die de bezoeker onderdompelt in een sfeer van historische, natuurlijke kabinetten uit de XIXe eeuw , dit naast een galerij met opgezette dieren die van raar naar bijzonder gaan. Jullie zullen er onder andere de allereerste olifant kunnen zien die ooit toekwam in België in 1839, en ondertussen uitgeroepen werd tot een schat erkend door de Waals-Brusselse Federatie « Trésor reconnu par la Fédération Wallonie-Bruxelles ».

Een levend museum

Het natuurhistorisch museum wordt gekenmerkt door onder andere de aanwezigheid van een vivarium waar levende vissen, vogelspinnen, amfibieën en reptielen zich verder ontwikkelen in hun gereconstrueerde habitat. Ontdek op die manier fabuleuze diersoorten zoals onder andere de brilkaaimannen, de giftige kikkers uit het Amazonewoud,de bizarre schildpadden uit Egypte of nog de boa's uit Jamaïca die vandaag door de opwarming bedreigd worden in hun verdere bestaan. Sinds 2019, kan je eveneens genieten van de wetenschappelijke tuin die werd aangelegd met diverse buitenruimtes, alsook met een serre vol exotische vlinders.

Een museum opgenomen in een netwerk

Het museum van Doornik is ook... de deelname aan beschermingsprogramma's en programma's om de bedreigde fauna te beschermen via kweekprogramma's. Het Natuurwetenschappelijk Museum van Doornik is lid van de Europese vereniging van de dierenparken en aquariums (EAZA). Deze vereniging hergroepeert de grootste Europese dierenparken en heeft als hoofdmissie de bescherming van de bedreigde diersoorten vooropgesteld. Dit wordt betracht door middel van gecoördineerde kweekprogramma's naast de sensibiliseringscampagnes die gevoerd worden naar de stedelingen toe voor het behoud van de natuur.

Vind het laatste nieuws en informatie op de officiële website van het Natuurhistorisch museum en Vivarium !

Visuel_que faire en aout(18).jpg
icon

5

Openingstijden

Van 01/04 tot 31/10
Elke dag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

Van 01/11 tot 30/03
Elke dag van 9.30 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Gesloten op dinsdag. Ook op zondag'smorgens tijdens winter.

Prijzen (vanaf 01.01.2023)

  • 4€: individuele volwassenen (ouder dan 18 jaar)
  • 3€ : 6-18 jaar, studenten (buiten Doornik), senioren, handypass, groepen, jeugdbewegingen, speelpleinen, internaten, erkende jeugdorganisaties
  • 2€ : scholen buiten de Federatie Wallonië-Brussel
  • 1,25€ : Artikel 27
  • Gratis: kinderen jonger dan 6 jaar, schoolgroepen van de Federatie Wallonië-Brussel, leraren, pers, individuele studenten (hoger onderwijs) van de entiteit Doornik, verenigingen verbonden aan de musea

Goed om te weten : de musea zijn GRATIS voor iedereen op de eerste zondag van elke maand!

Contact

Natuurhistorisch museum en Vivarium
Cour d'Honneur de l'Hôtel de Ville
rue Saint-Martin, 52
7500 Tournai

Telefoon 0032 69 33 23 43

Email

Website

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.