België is een paradijs voor bierliefhebbers. De Belgische biercultuur wordt erkend als immaterieel werelderfgoed door UNESCO!

Doornik is geen uitzondering op de regel. Onze regionale artisanale bieren hebben over de hele wereld grote prijzen gewonnen! Vele gezellige cafés verwelkomen u in de stad om onze lokale specialiteiten te proeven

Bières locales

Brouwerij Cazeau (Tournay, Saison Cazeau)

La Brasserie de Cazeau is een artisanale familiebrouwerij die in 1753 werd opgericht in Templeuve bij Doornik. Sindsdien hebben al acht generaties gepassioneerde brouwers elkaar opgevolgd. De brouwerij brengt momenteel vijf karaktervolle biertjes die niet gefilterd of gepasteuriseerd worden en alle vijf hergist worden in de fles.

Ontdek het volledige gamma op brasseriedecazeau.be/

Brasserie Cazeau bière Tournay

Brouwerij Brunehaut (Brunehaut, St Martin)

Brouwerij Brunehaut baseert zich op het originele recept uit 1096, om onder meer de unieke Saint-Martin abdijbieren te brouwen. De naam verwijst naar de vroegere Abdij van Saint-Martin waar nu het stadhuis van Doornik gevestigd is. De brouwerij biedt ook een breed assortiment van biologische bieren aan. Te ontdekken: de Saint-Martin Blond van 7%, de Saint-Martin Bruin met toetsen van koffie en de Saint-Martin Tripel, een sterk degustatiebier van 9%. Het biologische gamma van Brunehaut omvat een blond bier van 6,5%, een amberkleurig bier van 6,5% en een wit bier van 5%.

Ontdek het volledige gamma op brunehaut.com/

Bières locales (2)

Brouwerij Dubuisson (Bush, Troll, Surfine)

Sinds 1769 volgen al acht generaties van brouwers elkaar op. Deze familiebrouwerij is 100% onafhankelijk. Ze brouwen bieren met een sterk karakter zoals de Bush, met 12% één van de sterkste bieren van België, de Pêche Mel Bush van 8,5%, de Cuvée des Trolls, een blond bier ongefilterd van 7% en de Surfine, een goudblond bier van 6,5%.

Ontdek het volledige gamma op dubuisson.com

Pêche Mel Bush Dubuisson
icon

2

Brouwerij Dupont (Moinette, Saison Dupont)

De brouwerij is gespecialiseerd in de productie van bieren op fles gegist, waarvan ze een breed assortiment voorstelt. Zo heb je de Moinette, een blond bier van 8,5% met aroma’s van fijne hop en de Saison Dupont: een kruidig, licht en verfrissend bier van 6,5%.

Ontdek het volledige gamma op brasserie-dupont.com

Brasserie Dupont

Brouwerij Caulier ( Paix Dieu, Stuut)

Ontdek het verhaal van een familie die al honderd jaar lang een passie voor bier koestert!

In 1933 besloot Charles Caulier zijn mijnwerkersuniform aan de haak te hangen en zich te vestigen als bierhandelaar in Bonsecours.

Begin jaren 90 besloten de derde generatie van Caulier hun eigen bier op de markt te brengen: een blond bier met hoge gisting tegen betaling van het maakloon. Zo ontstond de Bon Secours! De naam komt natuurlijk van de dorp waar de geschiedenis begon !

De 4e generatie gaat het avontuur aan met dezelfde ambitie: mensen de smaken van weleer laten ontdekken door bieren met karakter, natuurlijk en levendig te produceren. Het jaar 2012 staat in het teken van de lancering van twee producten: de Paix Dieu en de STUUT.

Te proeven : Bon Secours met 8%, Stuut en Paix Dieu met 10%

Meer informatie : Brouwerij Caulier

Wist je dat?

Dit bier werd vroeger in de abdij van Paix Dieu geproduceerd, waar de maankalender een cruciale rol speelde in het brouwproces. Om de ziel van de abdij in het bier te laten voortleven, nam de familie Caulier zich voor om de Paix Dieu alleen bij volle maan te brouwen.

Visuel_Brasserie Caulier.jpg

Brouwerij du Grand Mir

In het centrum van de boomkwekerijen en de aardbeienvelden die het dorp Lesdain kenmerken, kunt u de Grand Mir-brouwerij ontdekken.

De bijgebouwen van de oude boerderij zijn gerenoveerd en aangepast om een gloednieuwe microbrouwerij te installeren. Het bewaard gebleven karakter van de boerderij in combinatie met moderniteit in de gebouwen maakt het tot een unieke plek waar Pascale en Philippe met passie kwaliteit, biologische en karaktervolle producten brouwen.

Te proeven : de GrandMir Blonde, dorstlessend en alcoholarm ( 5,7%), de GrandMir Ambrée met een vleugje zoete sinaasappel (6,5%), de GrandMir Rubis, een rood bier zonder vruchten ( 6,5% ) en de GrandMir Noire stevig en robuust (7% vol.).

Meer informatie : Brasserie du Grand Mir

Wist je dat?

Vroeger werden in de dorpen van de regio veel mensen en plaatsen geïdentificeerd met een bijnaam, een zogenaamde "wegwerp"-naam. De boerderij van de Grote Mir is geen uitzondering op de regel.

Ferdinand, de vader van Pascale, de eigenaar van het boerderij, kreeg de bijnaam "Grand Mir" : een lange man en zoon van Casimir !

Zowel de Grand Mir-brouwerij als het biermerk onthouden deze herinnering aan het verleden.

Visuel_Grand Mir.jpg
icon

2

Brouwerij Des Carrières (Dîole)

Het project van de brouwerij en de Diôle zijn geboren uit de passie van 2 vrienden voor streekproducten, voornamelijk bier.

Op het einde van de middelbare school besloten Julien Slabbinck en François Amorison samen een bromfietsreis te maken, met als doel de belangrijkste Waalse brouwerijen te bezoeken. Tien jaar later begonnen de twee vrienden met het project om een eigen brouwerij op te richten in Basècles. De doelstelling is gericht op de productie van een ambachtelijk terroir bier, gebrouwen met natuurlijke regionale producten...

Diôle blonde met 6 ,5%, Diôle bruin met 8,5%, Diôle Ambrée met 7,5%, Kerst Diôle met 8,5%, Basèque met 5,5%.

Meer informatie : Brasserie des carrières

Wist je dat ?

In de literatuur over de vroegere marmeren industrie van het dorp, verwijst de naam Diôle naar het werktuig waaruit de staarten werden getrokken om marmer te polijsten.

Visuel_Brasserie des Carrières.jpg

Brouwerij De Ranke

Brouwerij De Ranke werd in 1996 geboren uit de vereniging van 2 bierliefhebbers: Nino Bacelle en Guido Devos. In die tijd brouwden ze in Wevelgem de Père Noël en XX Bitter, bekend om zijn sterke bitterheid. In 2005 werd een volledig nieuwe brouwerij opgestart te Dottenijs. In 2015 bedraagt de jaarlijkse productie ondertussen 5.000 hl (500.000 liter). Ongeveer de helft wordt geëxporteerd naar meer dan 20 Landen.

Te proeven : Guldenberg met 8%, XX-bitter en XXX-bitter met 6%, Saison De Dottignies met 5 ,5%, Noir De Dottignies met 8,5%, Kriek De Ranke met 7% , Cuvée De Ranke met 7%, Hop-Harvest met 6%,…

Meer info : Brouwerij De Ranke

Wist je dat?

De naam verwijst naar de hopplant, volgens hen de plant die het belangrijkste ingrediënt in bier levert: de hopbellen.

Visuel_Brasserie De Ranke.jpg
Om te zien

Om te zien

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.