Doornik, stad van Lodewijk XIV

Juni 1667. Op bevel van Lodewijk XIV nemen zo’n 25.000 infanterie soldaten en 10.000 Franse ridders binnen enkele dagen de macht over in Tournai. De Zonnekoning is gecharmeerd van de “Cité des 5 Clochers” en de stad krijgt zijn koninklijke status terug: rechtbank, leger, winkels, cultuur… Tournai wordt de toegangspoort van het Franse koninkrijk.

Tournai, militair bolwerk

Om de duizenden soldaten en langstrekkende garnizoenen te huisvesten laat Lodewijk XIV vele kazernes binnen de stadsmuren bouwen, waaronder de kazernes Saint-Jean die vandaag de dag nog te zien zijn. De koning besluit om het verdedigingssysteem te versterken en hij laat een enorme nieuwe citadel bouwen. De militaire architect Vauban plaatst dit fort op het hoogste punt van de stad. Er worden 300 huizen, een kerk, kloosters, een abdij en een ziekenhuis afgebroken. Sinds de bouw, die 6 jaar en 8 maanden heeft geduurd, steekt het indrukwekkende verdedigingsbolwerk boven het landschap van Tournai uit…

De kanalisatie van de Schelde

De Zonnekoning laat ook de Schelde kanaliseren, om militaire en economische redenen. Bij een inval moeten de vlaktes snel onder water kunnen lopen. Ook de kades worden aangepast en er worden eilandjes weggehaald om de navigatie te vergemakkelijken. Als u door de straten “Barre Saint-Brice” en “Puits l’Eau” of over de kade Notre-Dame wandelt kunt u nog huizen in de stijl van Lodewijk XIV zien, met hun blauwe steen, rode bakstenen en horizontale richels!

Citadelle souterrains
Om te zien

Om te zien

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.