Le Pont des Trous, een militaire brug uit de Middeleeuwen

De Pont des Trous is één van de meest prestigieuze overblijfselen van de middeleeuwse militaire architectuur in België.

De "Pont des Trous" is één van de laatste drie militaire rivierbruggen die vandaag nog bestaan in de wereld en één van de meest prestigieuze overblijfselen van de middeleeuwse militaire architectuur in België. De brug, gebouwd op het einde van de 13de eeuw, maakte deel uit van de tweede stadswal van Doornik die 18 poorten telde, en beschermde de loop van de Schelde doorheen de stad. Enorme hekken kunnen op ieder ogenblik de doorgang versperren. Zijn naam komt van de aanwezigheid van een sluis in buurt die gewoonlijk “trou” (gat) door de Doornikers genoemd werd.

De bouw nam ongeveer 50 jaar in beslag : de toren op de linkeroever (Bourdiel-toren) dateert van 1281, de toren op de rechteroever (Thieulerie-toren) van 1304. De bouw van de bogen duurde nog 25 jaar.

In 1948 wordt de waterpoort verhoogd met 2,40 m om de doorgang van de boten te vergemakkelijken. Maar bijna 70 jaar later lijkt het problem opnieuw te rijzen wegens de navigatie van steeds grotere boten.

NEWS

Sinds vrijdag 2 augustus 2019 heeft de Pont des Trous een nieuwe fase van transformatie ondergaan met de deconstructie van de centrale bogen.

Na verloop van tijd zal deze waterpoort er weer hetzelfde uitzien, met nieuwe bogen die verhoogd en aangepast aan de huidige riviervaart zullen zijn.

Pont à trous Tournai
icon

2

A voir

A voir

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.