De torens van de stadsmuren

Tijdens je ontdekkingstocht door Doornik maak je kennis met de verschillende stadstorens, symbolen van het rijke feodale en middeleeuwse verleden van de stad. De Henri VIII-toren, het Rode Fort, de Saint-Georges-toren of de Toren van de Rue du Cygne … Al deze verdedigingsoverblijfselen vormen nog steeds het historische hart van de Stad van de 5 Klokkentorens.

Tour Henry VIII

Ook bekend als de "Grosse Tour" of "Tour des Anglais", diende de Tour Henry VIII als donjon voor het fort gebouwd door de koning van Engeland Henry VIII op de rechteroever van de Schelde. Deze toren is ook één van de enige nog zichtbare symbolen van de Engelse aanwezigheid in Doornik tijdens de 16e eeuw. Wist je bovendien dat Doornik de enige Belgische stad was die Engels was?

Het gebouw is 21 m hoog, gebouwd in steen en heeft 2 verdiepingen die gevormd worden door ronde kamers met een diameter van 13,5 m. De muren zijn 7 m dik en het gebouw wordt momenteel gerestaureerd.

Het Rode Fort

Het Rode Fort is een verdedigingshoektoren uit de 12e eeuw die deel uitmaakte van de eerste stadsmuur. De naam vindt zijn oorsprong in de kleur van de tegels die het bedekken. Dit middeleeuwse overblijfsel werd in 2003 gerestaureerd.

Aan de voet van deze toren vind je het standbeeld van Tiny, de beroemde Belgische stripboekheldin en haar trouwste metgezel Patapouf, als eerbetoon aan Marcel Marlier, haar ontwerper van Doornikse afkomst. Nadat je Martine hebt leren kennen, kun je een wandeling maken op het Roger Delannay-plein dat grenst aan de Fort Rouge: een mooie wandeling vlakbij de Grote Markt!

IMG_8257.JPG
icon

3

Om te zien

Om te zien

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.