Een Merovingisch muurschieldering in het hart van Doornik!

Wist je dat? Doornik, eerste hoofdstad van de Merovingische koningen...

Als u door de straten van Doornik hebt gewandeld, zult u het indrukwekkende en prachtige werk van Street Art niet hebben gemist dat de gevel van de Parijse plaatselijke school in de rue du Sondart (een straat in de buurt van de Koningsstraat) siert.

Dit monumentale fresco is geïnspireerd op een van de grote wandtapijten die in de Koninginnezaal van het stadhuis van Doornik worden tentoongesteld. Het is het werk van kunstenares Loraine Motti: een kunstenares van de Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs in Parijs die haar talent reeds heeft tentoongesteld in Frankrijk en Chili, waar zij de gelegenheid heeft gehad om haar muurschilderpraktijk meermaals te ontwikkelen.

In de voetsporen van de Merovingische koningen

In 430 na Christus vestigde koning Clodion zich in Doornik, aangetrokken door de ligging en de voordelen: een havenkade om de rivierhandel te vergemakkelijken en de oude Romeinse wegen naar het noorden en het zuiden. Merovius, de zoon van Clodion, maakte Doornik tot hoofdstad van een Frankisch koninkrijk, de toekomstige bakermat van de Merovingische dynastie. Tijdens de regering van Childeric (zijn opvolger) werd op de oude domus een eerste vroegchristelijke basiliek gebouwd. Het graf van Childeric werd gevonden in de necropolis van de Saint-Brice wijk. Clovis tenslotte, zoon van Childeric, breidde zijn koninkrijk verder uit en verenigde de Romeins-Barbaarse gebieden.

Wist je het ?

De plaatselijke gastronomie en de folklore van Doornik belichten ook het Merovingische verleden van de stad : Proef de Clovis gebak, gemaakt met frangipane, proef de "couques abeilles", brioche broodjes die doen denken aan de bijen van Childeric. Proef honingbonbons, in de vorm van de bijen van Childéric uit de bijenkorven van Thimougies, een van de mooiste dorpen van de regio. Volg tijdens de 4 stoetentocht onze reuzen Childéric en Clovis tijdens hun wandeling door de straten van de stad tijdens het 2e weekend van september. ...

(c) Thierry Glorieux

Fresque mérovingienne1.jpg
icon

5

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.