Vriendenportret #2 : Rémy Hans. « Les bleus du temps »

De tentoonstellingscyclus ‘Vriendenportret’ vervolgt...

Deze nieuwe tentoonstelling van de collecties ontleent zijn titel aan een emblematisch schilderij uit de collectie waarop beschermheer Van Cutsem wordt omringd door de kunstenaars die hij steunde. Op onze uitnodiging en parallel aan een unieke presentatie van de collectie ontwikkelen de kunstenaars Isabelle Detournay en Rémy Hans op hun beurt projecten in het atrium van het museum, die voortkomen uit de collecties of uit de architectuur zelf.

Vriendenportret #2 : Rémy Hans. « Les bleus du temps» Werk in situin het atrium van Horta.

Alles begon met een ontmoeting met Rémy Hans, een jonge kunstenaar uit Henegouwen, die in het museum de Prix du Hainaut 2020 kreeg voor een reeks van zijn karakteristieke blauwe potloodtekeningen, waarin de architectuur van het door Victor Horta ontworpen museum werd getransponeerd als een teruggewonnen overblijfsel van de natuur. Vervolgens, om een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van het museum af te sluiten, vroegen we de kunstenaar om het werk van Horta te benaderen met zijn scherpe en poëtische blik door zich in de talrijke archieven, schetsen en bouwplannen te verdiepen, die getuige zijn van de enorme, soms miskende of vergeten knowhow die voor de bouw van het museum nodig was.

Rémy Hans, waarvan de architectonische schetsen met vluchtige blauwe lijnen doen denken aan cyanotypes of «blauwdrukken van architecten», creëert in situ in het atrium een grote installatie die, in een tijd waarin het museum wacht op een ingrijpende renovatie, de sporen in twijfel trekt die hier zijn achtergelaten door tijd....

Rémy Hans breidt zijn interventie uit met verschillende herdenkingsinstallaties die in dialoog gaan met enkele overblijfselen van werken van Victor Horta. ‘Les Bleus du temps’ suggereert dus zowel latente herinneringen als de transformaties die van een museum worden verwacht, deze plaats van doorgang waar het oog, door het prisma van de kleur blauw, verdwaald zal raken in een grenstoestand, tussen licht en schaduw, herinnering en vergeten, behoud en verdwijning.

Expositie vanaf 18 november 2023 tot en met 13 mei 2024, in het Museum voor Schone Kunsten

In het kader van Art Nouveau Brussels 2023 georganiseerd door Urban Brussels - Met de medewerking van het Horta Museum, Brussel

hortahans.jpg
icon

2

Nieuws

Nieuws

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

We delen met u de anekdotes, nieuwtjes en de mooiste foto's van Doornik!

Te doen

Te doen

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.

Kies uw activiteiten volgens het thema van uw keuze.